Radost z aukce, na které člověk není osobně, je ovšem méně než poloviční. Každá aukce totiž bývá hotovým koncertem strategií všech účastníků. Dražebník, který stanovuje vyvolávací cenu, kalkuluje s řadou neznámých. V každé aukci zůstává část položek nevydražena a jeho provize je v takovém případě nulová. To ovšem neznamená, že je rozumné stanovit vyvolávací cenu příliš nízko: řada položek totiž najde na aukci jen jednoho zájemce, a proto nízká vyvolávací cena může znamenat, že právě tyto položky prodám pod cenou. To navíc sníží motivaci budoucích prodávajících nabídnout své cennosti právě tomu či onomu pořadateli aukce.

Zcela jiný, ale stejně významný problém řeší v každém okamžiku i každý zájemce o koupi. V aukci map se prakticky nevyskytují položky, které, jako třeba van Goghovy Slunečnice, nemůžete již nikdy v životě vidět. Zájemce tudíž musí zvážit pravděpodobnost, s jakou se dražený předmět může ocitnout na trhu příští rok za nižší cenu, kolik by byl za danou věc ochoten doopravdy dát, kolik už utratil za předmět svého zájmu za poslední dobu a zda mu za to manželka vynadá, anebo mu naopak pogratuluje ke skvělému nákupu.

Ještě složitější je to v případě, když se ve stejné aukci draží stejná položka vícekrát. Mám vydražit tu první? Ale v případě, že jsou v sále pouze dva zájemci, může se stát, že vydražím vysoko, a druhý, identický exemplář půjde za pár korun. Ale co když jsme v sále tři a první exemplář bude "za hubičku", a zbylí dva se poperou a vyženou cenu do nesmyslné výše? Oba případy jsem už zažil a pravdou je, že v aukcích jsem nakoupil jak nejlevněji, tak i nejdráže ve svém (sběratelském) životě.

V podobné situaci jsou i politici při stanovení daní, poplatků či podpor. Každá změna vyvolá hemžení nikoliv nepodobné tomu v aukční síni. Velké zvýšení daně z příjmu vyžene část bohatých poplatníků do daňových rájů, malé zvýšení však prostě jen zvýší výnos státního rozpočtu. Zvýšení stropu na sociální zabezpečení vyhání centrály zahraničních společností. Daně z luxusního zboží podporují hlavně nákupní turismus.

Nastavení daně či poplatku, kterým naplní politici státní rozpočet, je proto do značné míry pragmatickým úkolem. Naše politická debata na toto téma je ovšem vedena především na ideologickém poli. Možná by pomohlo, kdyby si naši zákonodárci místo do sněmovny vyšli na nějakou pěknou aukci.